Search This Blog

June 6, 2020

IX. Auktoriteten och äventyraren (6)

Att apan har händer är långt mindre intressant för filosofen än det faktum att den, trots att den har händer, nästan inte gör något med dem: spelar varken kort eller fiol, karvar varken marmor eller fårkött. Folk pratar om barbarisk arkitektur eller urartad konst. Men elefanter bygger inte kolossala tempel av elfenben ens i rokokostil; kameler målar inte ens dåliga tavlor, fastän utrustade med material till många kamelhårspenslar.

Vissa moderna drömmare säger att myror och bin har samhällen som är överlägsna vårt. De har, verkligen, en civilisation; men själva den sanningen påminner oss bara om att det är en underlägsen civilisation. Vem fann någonsin en myrstack dekorerad med statyer över firade myror? Vem har sett en bikupa med inristningar av praktfulla gamla drottningar?

Nej, klyftan mellan människan och andra varelser må ha en naturlig förklaring, men den är en klyfta. Vi talar om vilda djur, men människan är det enda vilda djuret. Det är människan som har slagit sej ut. Alla andra djur är tama djur som följer den grovhuggna respektabliteten hos arten eller typen. Alla andra djur är husdjur, bara människan är alltid ohuslig, antingen som en festprisse eller som en munk. Så att detta första ytliga skäl för materialism om något är ett skäl för motsatsen: det är exakt där biologin lämnar oss i sticket som all religion tar sin början. 

No comments: