Search This Blog

June 29, 2020

IX. Auktoriteten och äventyraren (21)


Givet denna övertygelse att andliga fenomen inträffar (för vilket mina skäl är komplexa men rationella), krockar vi så med en av vår tidsålders värsta mentala avigsidor. Den största katastrofen under 1800-talet var denna: att människor började använda ordet "andlig" som synonym till ordet "god". De trodde att växande i förfining och okroppslighet var ett växande i dygd. 


När naturvetenskaplig evolution proklamerades, fruktade några att den skulle uppmuntra ren djuriskhet. Den gjorde något värre: den uppmuntrade ren andlighet. Den lärde människor att tänka att så länge de härstammade från apor var de på väg att bli änglar. Men du kan härstamma från apan och gå till djävulen. En genial man, som var mycket typisk för denna förvirringens tid, uttryckte det perfekt. Benjamin Disraeli hade rätt när han sa att han var på änglarnas sida. Det var han verkligen: han var på de fallna änglarnas sida. Han var inte på det rena begärets eller den djuriska brutalitetens sida, men han var på samma sida som hela imperialismen hos avgrundens furstar: han var på arrogansens och mysteriets sida och delade föraktet mot det uppenbart goda. 


Mellan denna sjunkna stolthet och himmelens upptornande ödmjukheter finns det, får man anta, andar av olika former och storlekar. Människan som stöter på dem måste göra mycket av samma misstag som hon gör när hon stöter på vilka som helst variationer av typer i vilka som helst avlägsna kontinenter. Det måste till en början vara svårt att veta vem som är överlägsen och vem som är underlägsen. 


Om en skugga reste sej från underjorden och stirrade på Piccadilly, skulle denna skugga inte alldeles förstå idén med en vanlig sluten vagn. Han skulle anta att kusken var en triumferande erövrare, som bakom sej drog en sparkande och fastkedjad fånge. På samma sätt: om vi för första gången ser andliga fakta, kan vi missta oss beträffande vem som är överst. Det är inte nog att finna gudarna, de är uppenbara, utan vi måste finna Gud, den verklige hövdingen över alla gudar. Vi måste få en lång historisk erfarenhet av övernaturliga fenomen - för att upptäcka vilka som verkligen är naturliga.

No comments: