Search This Blog

December 29, 2019

VII. Den ändlösa revolutionen (28)

Finns det något svar på antagandet att de som har haft de bästa möjligheterna troligen kommer att vara våra bästa gajder? Finns det något svar på argumentet att de som andats ren luft borde bestämma över dem som andats dålig luft?

Så vitt jag vet finns det bara ett svar, och det svaret är kristendomen. Bara den kristna kyrkan kan erbjuda någon rationell invändning mot att helt anförtro sej åt de rika. För hon har ända från begynnelsen hävdat att faran inte låg i människans omgivning utan i människan själv. Hon har vidare hävdat att om vi talar om en farlig omgivning, så är den farligaste omgivningen av alla den bekväma omgivningen.

Jag vet att den modernaste fabriken verkligen sysslat med att producera en abnormt stor nål. Jag vet att de senaste biologerna huvudsakligen sysslat med att upptäcka en mycket liten kamel. Men om vi förminskar kamelen så mycket som möjligt, eller ökar nålens öga till ett maximum - om, kort sagt, vi antar att Kristi ord betyder det minsta de kunde betyda, måste dessa ord åtminstone betyda att det inte är så väldigt troligt att rika personer är moraliskt värda vårt förtroende.

Kristendomen är, även som urvattnad, het nog att koka ner hela det moderna samhället till trasor. Kyrkans blotta minimum skulle bli ett dödligt ultimatum till världen. För hela den moderna världen är absolut grundad på antagandet, inte att de rika är nödvändiga (vilket är hållbart) utan att de rika är värda vårt förtroende (vilket för en kristen inte är hållbart).

No comments: