Search This Blog

October 19, 2019

VII. Den ändlösa revolutionen (15)

Därför kan vi säga att ett permanent ideal är lika nödvändigt för nydanaren som för den konservative. Det är nödvändigt vare sej vi önskar att kungens order genast ska uträttas eller bara att kungen själv genast ska avrättas.

Giljotinen har många synder på sitt samvete, men för att göra den rättvisa är det ingen evolutionärt med den. Evolutionistens favoritargument finner sitt bästa svar i bilan. Evolutionisten säger: "Var drar du gränsen?" och revolutionären svarar: "Jag drar den här: exakt mellan ditt huvud och din bål." Det måste vid varje givet ögonblick finnas något abstrakt rätt och fel om ett huvud plötsligt ska slås av - och det måste finnas något evigt om det ska finnas något plötsligt.

Därför: För alla förnuftiga mänskliga avsikter, för att ändra saker eller för att behålla saker som de är, för att hålla igång ett system för alltid, som i Kina, eller för att ändra systemet varje månad som under den tidiga franska revolutionen, är det lika nödvändigt att visionen är en fixerad vision. Detta är vårt första krav.

No comments: