Search This Blog

October 7, 2019

VII. Den ändlösa revolutionen (12)

Vi skulle allmänt talat kunna säga att fritänkeri är det bästa av alla skyddsåtgärder mot frihet. Ledd på modernt vis är emancipationen av slavens tänkesätt det bästa sättet att hindra slavens emancipation. Lär honom att bekymra sej om huruvida han vill bli fri, och han kommer inte att befria sej själv.

Återigen: det skulle kunna sägas att detta exempel är avlägset eller extremt. Men, återigen, det är den exakta sanningen om människorna på våra gator. Det är kanske sant att den svarte slaven som förtryckt barbar varken har den mänskliga lojalitetskänslan eller den mänskliga frihetskänslan. Men den människa vi ser varje dag - arbetaren på Mr Gradgrinds fabrik, den lille kontorsslaven på Mr Gradgrinds kontor - är alltför mentalt störd för att tro på friheten. Han hålls lugn med revolutionär litteratur. Han kyls ner och hålls på plats genom en ständig följd av vilda filosofier. Han är marxist en dag, nietzschean nästa dag, övermänniska (troligen) dagen därefter och en slav varje dag.

Det enda som består efter alla filosofier är fabriken. Den enda människa som tjänar på alla filosofier är Gradgrind. Han skulle tjäna på att hålla sina kommersiella heloter försedda med skeptisk litteratur. Och nu kommer jag att tänka på att Gradgrind, naturligtvis, är berömd för att grunda bibliotek. Han visar sitt förstånd. Alla moderna böcker står på hans sida. Så länge som visionen om himmelen alltid ändras, kommer visionen om jorden att vara helt oförändrad. Inga ideal kommer att bestå länge nog för att realiseras, eller ens delvis realiseras. Den moderne unge mannen kommer aldrig att ändra sin miljö, för han kommer alltid att ändra sej själv.

No comments: