Search This Blog

February 13, 2020

VIII. Ortodoxins romantik (2)

Vetenskapliga fraser används som vetenskapliga hjul och kolvstänger för att göra bekvämlighetens stig ännu snabbare och mjukare. Långa ord skramlar runt hos oss som långa järnvägståg. Vi vet att de bär tusentals som är alltför trötta eller alltför slöa för att gå eller tänka själva.

Det är en god övning att för en gångs skull försöka uttrycka den åsikt man företräder i enstaviga ord. Om du säger: "Den sociala nyttan av en obestämd påföljd erkänns av alla kriminologer som del av vår sociologiska evolution mot en mer human och vetenskaplig syn på straff", kan du fortsätta tala på detta vis i timmar utan att dina grå celler behöver röra sej just alls inne i din skalle. Men om du börjar säga: "Jag vill att Jones ska bli satt bak lås och bom på en gång - och att han ska bli släppt en dag när Brown sagt till om det", så kommer du att upptäcka, med en rysning av skräck, att du är förpliktigad att tänka.

De långa orden är inte de svåra orden, det är de korta orden som är svåra. Det är mycket större metafysisk subtilitet i ordet "bann" än i ordet "degeneration".

No comments: